Verzija za printanje Magazin/Razno
BiH i Hrvatska imaju 15-ak otvorenih pitanja

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju petnaestak otvorenih pitanja koja su na stolu dvadeset godina. Činjenica da Hrvatska od 1.jula 2013. godine postaje članica EU tjera nas da požurimo u rješavanju nekih pitanja koja se do tada moraju riješiti. To je i zahtjev Brisela. Među urgentnim pitanjima su sporazum o granici, pristup luci Ploče za BiH, slobodan prolazak kroz Neum, dovršetak izgradnje dva granična prijelaza sa inspekcijskim nadzorom (BIP), odnosno mogućnost eventualnog otvaranja još jednog BIP-a, kazao je u razgovoru za Fenu pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

Uz napomenu da se radi o pitanjima koja su vezana za promjenu velikog broja propisa činom ulaska Hrvatske u EU, Kapetanović podsjeća da luka Ploče postaje dio teritorije EU, granica s Hrvatskom postaje granica sa EU, granični prijelazi, posebno oni preko kojih se izvoze proizvodi animalnog porijekla, podliježu rigoroznim standardima EU.

On kaže kako ima još pitanja poput imovinsko-pravnih odnosa, sukcesije, socijalnog osiguranja koja će svakako biti tema budućih ekspertnih razgovora.

Kapetanović je pitanje granice, odnosno razgraničenja između BiH i Hrvatske koje je ovih dana aktuelizirano najavljenom eventualnom ratifikacijom sporazuma Tuđman- Izetbegović iz 1999. godine, po kojem bi BiH mogla dobiti vrh poluotoka Kleka i otočiće Veliki i Mali Školj u malostonskome zaljevu, komentirao ocjenom da je taj sporazum utemeljen na postulatima međunarodnog prava.

"Ugovor o granici između BiH i Hrvatske potpisan je u julu 1999. godine, ali ga ugovorne strane nikada nisu ratificirale, te je otuda to dugi niz godina otvoreno pitanje. Da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga ratificiraju i BiH i Hrvatska. Činjenica je da se tim sporazumom u potpunosti rješava razgraničenje BiH kako na moru tako i na kopnu, te da je taj sporazum utemeljen na postulatima međunarodnog prava. No, dok god ga se na ratificira možemo samo govoriti o prijedlogu", kaže Kapetanović.

U setu pitanja razgraničenja s Hrvatskom je i izgradnja Pelješkog mosta što je također i složeno i otvoreno pitanje dvije susjedne države.

"Interes Bosne i Hercegovine je da se, prije početka gradnje Peljškog mosta, definira granica između BiH i Hrvatske na moru, odnosno da se definira pitanje izlaska BiH na otvoreno more, budući da je pristupanjem Konvencije o pravu mora UN-a, BiH priznat status pomorske zemlje sa pripadajućim pravima. Jedino se u tom kontekstu izgradnja Pelješkog mosta može eventualno dovesti u vezu s otvorenim graničnim pitanjima između BiH i Hrvatske. Izvan toga, riječ je o unutarnjem pitanju Republike Hrvatske, interesima kako države, tako i lokalne zajednice u koje se mi niti želimo, a niti imamo pravo miješati", precizirao je Kapetanović.


(6.08.2012 06:10:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.