Verzija za printanje Magazin/Razno
Prijedor: 20. godišnjica stradanja

Petog augusta u Prijedoru će se održati javni skup šetnjom kroz glavnu ulicu. Kako kažu u Organizacionom odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana, ovom mirovnom akcijom nastoje skrenuti pažnju javnosti na diskriminaciju civilnih žrtava, kontinuirano negiranje ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i nejednakost građana u njihovim pravima. U opštini Prijedor se kroz institucije sistema krše osnovna ljudska prava, pravo na okupljanje, javno izražavanje i sjećanje na žrtve.

"Vrši se pritisak na aktiviste nevladinih organizacija i onemogućava njihov rad na suočavanju sa prošlošću i pomirenju u zajednici. Civilne žrtve rata se nalaze u aparthejdu naspram srpskih veterana, nema ih u budžetima i javnim programima, spomen-obilježja se podižu poginulim srpskim vojnicima, dok u cijelom gradu ne postoji nijedan spomenik bošnjačkim i hrvatskim civilnim žrtvama rata", kažu u Organizacionom odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana.

Odbor poziva sve građane Prijedora, bez obzira na njihovu etničku, vjersku i drugu pripadnost, da izađu tog dana i mirnom šetnjom pokažu da su za Prijedor bez diskriminacije, grad u kojem će svi imati jednaka prava i u kojem će svako znati za dešavanja "90-ih godina i zločine počinjene nad nedužnim Prijedorčanima. "Pozivamo aktiviste za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i cijelog svijeta da nam se pridruže u našoj pravednoj borbi za jednakost svih ljudi i da javno izrazimo bunt protiv negatora genocida", navode iz Odbora.

Okupljanje je predviđeno za 11:30 sati na Starom gradu (Berek), odakle bi se povorka uputila glavnom ulicom do glavnog trga.


(31.07.2012 18:32:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.