Verzija za printanje Magazin/Zanimljivosti
Meteorska kiša Perzeida

Na nebu se ovaj tjedan može vidjeti posebna pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u narodu je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre. Ta pojava traje više od tjedan dana, a ove godine vrhunac doseže u noći 12. na 13. avgust, kada se u maksimumu u jednom satu na noćnom nebu može vidjeti i stotinjak meteora.Kišu Perzeida nabolje je promatrati od ponoći do svitanja na što tamnijemu mjestu, po mogućnosti izvan osvijetljenog grada.

Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u avgustu kada Zemlja prolazi kroz ostatak njegova repa. Astronomi objašnjavaju da Zemlja tada ulazi u oblak prašine i plinova pa se te čestice sudaraju s atmosferom našeg planeta brzinom od 200.000 km na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu. Astronomi ih zovu i Perzeidama, a u narodu je uvriježen naziv suze sv. Lovre jer se to događa upravo na taj blagdan.

Slične pojave meteorskih rojeva mogu se opažati i u drugim djelovima godine, kada se ponekad pojavljuje još više meteora, no suze sv. Lovre su najpopularnije jer je ljeti lakše i ljepše provesti noć na otvorenom.


(11.08.2012 07:45:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.