Verzija za printanje Smaragdna dolina/Hrvatska Kostajnica
Venecijanska noć

Da treba graditi turizam na bazi tradicije, prošlu subotu su dokazale civilne inicijative grada Hrvatske Kostajnice. U organizaciji Daniela Pavlića, ponovno se oživjela Venecijanska noć na rijeci Uni – kulturno-turistička manifestacija ukrašavanja čamaca. Ta manifestacija seže u daleku prošlost kada su mještani ovog gradića na Uni uljepšavali svoje ljetne dane, te raznim priredbama na rijeci Uni bogatili svoj društveni život početkom prošlog stoljeća.

Inicijativa za ovu manifestaciju je krenula još prije desetak godina, kada je tadašnja udruga KAOS, Kostajnička alternativna scena, obnovila Venecijansku noć uz volontere međunarodnog volonterskog kampa koji se tada održavao u našem gradu. – rekao je organizator Daniel Pavlić.

Manifestacija je kroz povijest mijenjala svoje ime, no sama atmosfera je podsjećala na onu koja se događala kada su u Veneciji male brodice ukrašene svjetlima, ispraćale iz luke velike trgovačke brodove, poželjevši im na taj način sretan put. Cilj ove manifestacije je da privučemo turiste i ukažemo na kontinentalni turizam našeg kraja koji je neiskorišten.

Zaista i časopis Banovac iz 1906. Spominje manifestaciju pod nazivom „Mletačka noć na rijeci Uni“, koja je uz raskošnu rasvjetu na starom mostu i okićene čamce, završavala plesnom večeri u hotelu koji je tada bio centar kulturnih i društvenih događanja tog vremena.

Izuzetno dobra ideja da se iz tradicije „izvuče“ ovakva manifestacija i predstavi publici! – rekao je Furio Radin, koji je bio i jedan od članova žirija za izbor najljepšeg čamca. – Inače, ni organizatori nisu znali da se upravo sada, dok traje Venecijanska noć u Hrv. Kostajnici, ista održava i u Veneciji. Slučajnost, ali zaista odlična!

Na kraju manifestacije koja se održala na kupalištu Kavrlja i koja je privukla nekoliko stotina Kostajničana, žiri je odlučio da prvo mjesto pripada lađi Kleopatre, dok su Kaubojke i Unski mornari zauzeli drugo i treće mjesto.

Organizator za sljedeću subotu, 21. srpnja najavljuje još jednu sportsko-turističku manifestaciju pod nazivom Utrka unskih čamaca koju su izmislili mladi ovog grada prije deset godina, kako bi uljepšali ljetne dane u svome gradu na Uni – smaragdu kontinentalnog turizma.

(18.07.2012 12:43:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.