Bosanska Kostajnica/MEKAZAZ: Sjecanje
KOSTAJNICKI ZIJAFET
Od Balja se bilo naoblacilo,ali je povjetarac rastjerao oblake i nastalo je mirno ljetnjo predvecerje.Culo se mukanje krava i blejanje ovaca,koje su pastiri vracali sa pase,i po koji lavez pasa.Smiraj je dana,celjad se zurila da posvrsava kucne poslove i da namiri blago,prije nego sto padne noc.

opširnije

Bosanska Kostajnica/MEKAZAZ: Sjecanje
Tvornica plugova i ljevaonica željeza "FERHATOVIC"

Tvornica plugova i ljevaonica željeza "Ferhatovic" osnovana je, u pocetku kao kovacka radionica, davne 1908. godine. Osnovali su je braca Rasim i Mehmed Ferhatovic.Tvornica je dugi niz godina bila najveca radna organizacija u Bosanskoj Kostajnici. Izmedju dva rata zapošljavala je stotinjak radnika koji su tim svojim radom prehranjivali svoje mnogoclane porodice.Dana 23.08.1946.g. dijelom je konfiskovana,a dijelom nacionalizovana cjelokupna imovina brace Ferhatovic i do danas nije ništa vraceno njihovim potomcima.
opširnije


Bosanska Kostajnica/MEKAZAZ: Sjecanje
S puta u Kostajnicu
Dugo,dugo nisam pohodio svoje rodno mjesto,dugo,cini mi se cijelu vjecnost.Pokusao sam izracunati - blizu deset godina.U tom vremenu mali milion puta sam zamisljao kako sada izgleda nasa Kostajnica,razmisljao sam o vremenu kada sam kao dijete i kasnije kao djecak i mladic,koracao tim ulicama i sokacima, sjecao se ljudi koji su nekada tu zivjeli,a i onih koji sada tamo borave.Cesto sam se puta zaticao kako,u mislima, vracam "filmove" nasih zivota od prije 30,40 ili 50 godina,vidio sam sasvim jasno lica svojih komsija i prijatelja,kao da sam se koliko jucer s njima pozdravio. Put me je,u ljeto ove godine, konacno odveo u "stari kraj",u,kako ju je netko nazvao "smaragdnu dolinu", dolinu nasih snova,nasih uspomena i nasih nadanja, a pocesto i dolinu nasih suza i nasih stradanja.
opširnije

Bosanska Kostajnica/MEKAZAZ: Sjecanje
Sjecanje na Kostajnicu
Po zelji mnogih Kostajnicana moja Sjecanja na Kostajnicu, evo,ugledace ponovno svjetlo dana,kako bi ta sjecanja zivjela bar jos neko vrijeme.Zelja je,kako sam to i ranije vise puta istaknuo,da moji mladji sugradjani upoznaju grad naseg rodjenja,djetinjstva i mladosti od prije pedeset i vise godina,a stariji podsjetili na vremena koja su nepovratno prosla.Svjestan sam da Bosanske Kostajnice,koju sam u sljedecih nekoliko stranica pokusao opisati,nema vise,da veliki broj ljudi,koje sam opisao ili bar spomenuo,nema vise u zivotu.Sadasnja Kostajnica je sasvim nesto drugo..
opširnije

Bosanska Kostajnica/MEKAZAZ: Sjecanje
Moje komsije
U mislima idem od kuce do kuce,glavnom ulicom pored dzamije,od Ludvikova sokaka pa uz cestu,sve do sokaka pored gostionice.I brojim one kojih vise nema u zivotu,preko cetrdeset samo s jedne strane ulice, koje sam ja poznavao i koji su mene znali.Drugi su morali otici,napustiti rodno ognjiste,kao nasi stari prije sto i cetrdeset godina,negdje su u dalekom svijetu.Kod svojih kuca ih je ostalo svega toliko - da se mogu izbrojati na prste jedne ruke. U mislima likovi mojih komsija,kao u nekom filmu,u nekom nizu,prolaze mi ispred ociju.Svih se dobro prisjecam,ni jednog nisam zaboravio,ni jedan nije izgubio svoju fizionomiju...
opširnije

Bosanska Kostajnica/MEKAZAZ: Sjecanje
Starina Fejzo
Zagleda se stari Fejzo u plavicasti dim koji je dumangijao iz njegovog cibuka,duboko uzdahnu,otpuhnu kao da je upravo on putovao sa nasim starim nesretnim muhadzerima i potpuno se identifikujuci s njima, - nastavi svoju ispovijest.Volio sam otici kod starog Fejze,najvise zbog njegovog lijepog kazivanja,a i zbog opojnog mirisa velike trave sa posiroke bakrene mangale i pozutjelih starih brojeva "Behara" koje mi je davao na citanje.Umro je nekoliko godina kasnije od neke bolestine,na dzenazu mu je doslo i klanjalo dosta svijeta,na mezaru sam odrzao oprostajno slovo.
opširnije


 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.