Verzija za printanje Bosanska Kostajnica/Historija
Nekad i sad: Kino i biblioteka

Kino je poslije drugog svjetskog rata (kada nije bilo TV, a samo dva čovjeka su imala radio aparat) bilo mjesto kamo su ljudi masovno odlazili da bi se zabavili ili nešto vidjeli.magazin

Bilo je pokušaja da se otvori kino i u Bosanskoj Kostajnici i to u bivšem magazinu Mehe Tihića (jedno vrijeme to je kino i radilo), ali su uslovi bili loši pa se ubrzo od toga odustalo. Ipak, zaslugom tadašnjih kostajničkih vlasti i dobrovoljnim radom omladine, na mjestu bivšeg magazina, izgrađeno je savremeno kino sa dva proekciona aparata. Od tada je Kino u Bosanskoj Kostajnici postalo stalno mjesto okupljanja zaljubljenika u "sedmu" umjetnost građana obiju Kostajnica dugi niz godina.


U istoj zgradi smještena je i kostajnička biblioteka.


Biblioteka u Bosanskoj Kostajnici dugo vremena poslije drugog svjetskog rata je ćamila u lošim, neuslovnim uvjetima, jedno vrijeme i u današnjoj gostionici "Balj" i bez stalnog bibliotekara. Kada je za bibliotekara postavljen Alija Novljaković i kada se više novca odvajalo za nabavku novih knjiga, a pogotovo kada je bila smještena u današnje prostorije - sve je krenulo na bolje. Dugi niz od preko trideset godina bibliotekar je bio, sve do odlaska u penziju, već pomenuti Alija Novljaković, koji je znao napamet da li knjigu, koju neka osoba traži, biblioteka posjeduje ili ne. U prostorijama biblioteke je sedamdesetih godina, sekretar tadašnje Mjesne zajednice Mehmed Kazazević organizovao i otvorenje stalne izložbe slika našeg Kostajničanina, akademskog slikara Đoke Mazalica, koji je te slike i ostali materijal prije svoje smrti darovao svom rodnom gradu. Tom prilikom bili su prisutni najviši rukovodioci opštine Bosanski Novi (tada je Bosanska Kostajnica bila u sastavu bosanskonovske opštine), a bili su i predstavnici opštine Hrvatska Kostajnica.


Po sjećanju Mehmeda Kazazevića


(1.03.2009 13:52:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.