Verzija za printanje Bosanska Kostajnica/Historija
R.Webster: Srpski zločini u Bosanskoj Kostajnici

FEBRUAR 1993. Mjesec straha, žalosti, tuge! Mjesec u kojem se desio najveci zločin novije bosanskostajničke povijesti. Prisjetimo se ratnih godina, prisjetimo se nevinih žrtava..

1992. godine, na početku rata u BiH, Bosanska Kostajnica je potpala pod srpsku vlast u okviru novooformljene Autonomne regije Krajina. Donijete su diskriminacione zakonske mjere protiv nesrpskog življa:

Odluke Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina

Sastanak 18.05.1992

* Odluka broj 2—Krizni štab je najviši organ vlasti u opštini.
* Odluka broj 8—Lojalitet kod osoba druge nacionalnosti se ne može dokazati samo izjavom o lojalitetu.
* Odluka broj 10—Krizni štab poslao zahtjev parlamentu Srpske Republike Bosne i Hercegovine da se riječ bosanski ukloni iz svih imena gradova i naselja.

Sastanak 26.05.1992

* Odluka broj 6—Pod hitno se treba osnovati agentura koja će raditi na preselenju stanovništva.
* 05.06.1992 - Službeni Glasnik ARK - poziv na opštu mobilizaciju

Sastanak 30.06.1992

* Odluka broj 7—Obrazovne, kulturne i naučne institucije trebaju najkasnije do 01.09.1992 promijeniti neodgovarajuća imena i prilagoditi ih željama srpskog naroda u Krajini.

Ove odluke su i u Bosanskoj Kostajnici ispoštovane u potpunosti; srpske vlasti u Bosanskoj Kostajnici sprovodile su etničko čišćenje nesrpskog stanovništva. Hrvati i Bošnjaci su mučeni i ubijani, bez ikakvog suđenja, na javnom mjestu, u sred bijela dana ili pod okriljem noći. Od maja 1992. do avgusta 1992. specijalni policajci i vojna lica zatočili su veliki broj bosanskih muslimana neboraca. U policijskoj stanici u Bosanskoj Kostajnici viđeniji i obrazovaniji bosanski muslimani su premlaćivani metalnim i drvenim palicama, a neki su odvođeni na dalje mučenje, u Vatrogasni dom u Bosanskom Novom. Starije žene su silovane pred očima ostalih članova porodica, mlađim djevojkama su, pored silovanja, i unakažavana tijela, odsjecane su im  bradavice. U ženske polne organe su im gurane pivske flaše. Porušeni su vjerski objekti nesrba, u julu mjesecu srušene su džamija Azizija i Rimokatolička župna crkva Sveti Josip. Islamski sveštenik je pretučen od strane srpske vojne policije,potom odveden u logor. Pridjev 'bosanska' je uklonjen iz naziva grada Bosanska Kostajnica, većina muslimana i hrvata protjerana. U Bosanskoj Kostajnici su ostali stari i oni koji nisu mogli dobiti odjavu iz vojnog odsjeka ili kupiti proputovnicu kroz Hrvatsku.

17 godina poslije: još niko nije kažnjen za ubistvo,smrt:

Mujkanović Ale
Mujkanović Mina
Kulenović Abdulah
Kulenović Alema
Kulenović Hava
Topalović Muharema
Ometlić Fadil
Ometlić-Vuzen Nana
Saftić Branka
Saftić Milka
Balas Mato
Golić Salko
Tatić Abdulah
Useinović Šaban
Vakufac Sulejman
Alihodžić Šaban
Ikanović Adem
Ometlić Ismet
Mujčić Sakib
Bosnić Meho
Bosnić Emin
Ćurt Meho


 

Niko nije kažnjen za:
* Zločin protiv čovječnosti - progoni, deportacije, nehumana djela (prisilno premještanje)
* Teška kršenja Ženevskih konvencija iz 1949.- hotimično lišavanje života, mučenje
* Kršenja zakona i običaja ratovanja - bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete vjerskim ustanovama.

Muslimani Bosanske Kostajnice su stjerani u geto, oduzeta im je čaršija, prisiljava ih se da u bezcjenje prodaju zemlju, nemaju nikakva prava, zločini nad njima prolaze nekažnjeni.

 

Autor:
R. Webster
(13.02.2009 21:14:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.