Bosanska Kostajnica/Historija
Unska ulica

Skupština opštine Kostajnica je na sjednici održanoj aprila 2010.g donijela odluku o utvrdjivanju naziva novih ulica u opštini Kostajnica.

Cyber posjeta ulici koja nosi veoma lijep naziv, UNSKA ULICA! Starijim kostajničancima ova ulica poznata je kao Saračića sokak.

opširnije


Bosanska Kostajnica/Historija
Stara zgrada osnovne škole u Bosanskoj Kostajnici

Poslije Drugog svjetskog rata, 1946.g., počinje ponovo sa radom Narodna osnovna škola u Bosanskoj Kostajnici. Bila je to četverorazredna osnovna škola koja se nalazila na mjestu današnje pošte i apoteke. Zgrada je izgrađena jos za vrijeme austro-ugarske vladavine. Školska zgrada imala je svega pet učionica, zbornicu i kancelariju direktora, pa se može reći da su uslovi za vaspitno-obrazovni rad bili neadekvatni, tj. nastava se odvijala najviše uz pomoć krede i ploče.


opširnije

Bosanska Kostajnica/Historija
Nekad i sad: Kino i biblioteka
Dobrovoljnim radom omladine, na mjestu bivšeg magazina, izgrađeno je savremeno kino sa dva proekciona aparata. Od tada je Kino u Bosanskoj Kostajnici postalo stalno mjesto okupljanja zaljubljenika u "sedmu" umjetnost građana obiju Kostajnica dugi niz godina.

opširnije

Bosanska Kostajnica/Historija
R.Webster: Srpski zločini u Bosanskoj Kostajnici

Niko nije kažnjen za:
* Zločin protiv čovječnosti - progoni, deportacije, nehumana djela (prisilno premještanje)
* Teška kršenja Ženevskih konvencija iz 1949.- hotimično lišavanje života, mučenje
* Kršenja zakona i običaja ratovanja - bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete vjerskim ustanovama.


opširnije

Bosanska Kostajnica/Historija
Omaha
Drevni je običaj u zemlji Bosni i Hercegovini bio, a možda se i danas ponegdje može naći,da se na poseban, kultni način dočeka Jurjevdan koji je nastupao šestog maja, u vrijeme kada sunce zagrije jače, vode smlaćuju, ive i vrbe podahnu...Dolazi novo ljeto, dani puni zdravlja i životne vedrine.
opširnije

Bosanska Kostajnica/Historija
Što se ono gusta magla...
Vlado Milošević, etnomuzikolog iz BL, obišao je gotovo svako mjesto Bosanske krajine i zabilježio sve vrste narodnog pjevanja. Većinu zapisa je transkribovao i objavio u četiri knjige, kojima je kasnije pridodao knjigu o sevdalinci. Sevdalinku  "Što se ono sinja magla" zabilježio je po pjevanju Šemse Saračević iz Bosanske Kostajnice. Ovu pjesmu je kasnije pjevala Zora Dubljević, veteran sevdalinke i narodne izvorne pjesme.
opširnije


 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.