Verzija za printanje Bosanska Kostajnica/Firme
Famok

Tvornica ima dugu tradiciju u obradi metala. Osnovana je 1908. godine kao privatna kovacko-bravarska radionica za održavanje i proizvodnju rucnog poljoprivrednog alata, te metalne galanterije. Brzo prerasta u preduzece za proizvodnju zaprežnih poljorpivrednih sprava: plugova, drljaca, sijaca i kopaca. Posebno valja istaci plug obrtac "Famok" koji je na medunarodnom sajmu u Solunu 1931. godine dobio zlatnu medalju "Gran-Prix".

U periodu 1945-1962. godine radi pod imenom "Tvornica poljoprivrednih sprava" kada okosnicu proizvodnje cine poljoprivredne sprave cija godišnja proizvodnja dostiže 15.000 komada.

U periodu 1956-1957. znacajno se investira u proširenje proizvodnih kapaciteta i nove savremene opreme koja omogucava osvajanje novih programa, posebno mlinskih mašina i kooperativnih poslova.

U periodu 1963-1992. godine pod imenom "Tvornica poljoprivrednih strojeva" kada okosnicu proizvodnje cini poljoprivredna mehanizacija: mlinske mašine, traktorska prikljucna oruda i oprema za šumarstvo. Od 01.01.1973. godine fabrika posluje u poslovnom sistemu RMK-a što omogucava investiranje u proširenje proizvodnih kapaciteta te instalisanje nove savremene opreme cime su na viši nivo podignute proizvodne i tehnološke mogucnosti fabrike. Od 1989. radi se na rekonstrukciji proizvodnog programa.

Od 01.01.1993. godine fabrika posluje pod imenom "Famok" DD Fabrika metalne opreme kada okosnicu proizvodnje cini oprema za grijanje i poljoprivredni rucni alat te trgovina na veliko i malo. "Famok" sada (2000.g.) zapošljava oko 180 radnika, a zauzima površinu od 32.500 m2. "Famok" raspolaže odgovarajucom univerzalnom opremom i strucnom radnom snagom za proizvodnju i promet sljedecih proizvoda:

- oprema za grijanje: toplovodni kotlovi snage 24-750 kW na cvrsto, tecno i plinovito gorivo za zagrijevanje porodicnih kuca, škola, hotela, privrednih objekata i sl.,
- poljoprivredni rucni alat: sjekire, budaci, krampovi, motike, lopate, grablje,
- prikljucna oruda: plugovi, drljace, sjetvospremaci, rotositnilice, sadilice krompira, sadilice rasada, meduredni kultivatori, poljoprivredni utovaraci itd.
- mlinske mašine: mlinovi celicari sa prikljuccima i mlin na kamen "OSKAR",
- oprema za šumarstvo: oprema za rasadnike, mehanicka i pneumatska vitla, odrivne daske i prednji utovarivaci,
- hobi program: strug za obradu drveta, univerzalna blanjalica sa prikljuccima,
- Prometna djelatnost: trgovina na veliko i malo mješovitom robom široke potrošnje, metalni i elektro reprodukcioni materijal, reprodukcioni materijal za poljoprivredu, gradevinski materijal, poljoprivredna mehanizacija, rezervni dijelovi, prevoz robe u drumskom saobracaju i spoljnotrgovinski poslovi izvoza i uvoza.
 
 
Zakljucno sa 26, julom 2001. godine u Preduzecu "Famok" zavrsen je proces promjene vlasnistva drzavnog kapitala i od ovog dana vlasnici "Famok"-a su njegovi akcionari. "Famok" nastavlja poslovanje i obavljanje privredne djelatnosti u novom organizacionom obliku kao akcionarsko drustvo. Prodaja putem licitacije preostalih 30% drzavnog kapitala je u toku.


Dana 24. jula odrzana je prva sjednica novo izabranog upravnog odbora Clanovi novoizabranog odbora:
1. Milijevic Ranko, diplomirani masinski inzenjer iz Kostajnice na Skupstini akcionara izabran na prijedlog malih akcionara, radnik "Famok"-a.
2. Tica Milan, diplomirani masinski inzenjer iz Banja Luke, predavac na Masinskom fakultetu, na skupstini akcionara izabran na prijedlog Vlade Republike Srpske.
3. Babic Mirko, inzenjer iz Gradiske, rukovodilac komercijalnog sektora u fabrici masina "Jelsingrad", na Skupstini akcionara izabran na prijedlog privatizaciono investiciskih fondova.
4. Cekic Miodrag, diplomirani ekonomista iz  Kostajnice, rukovodilac poslovnice "Kristal banke" u Kostajnici, na Skupstini akcionara izabran na prijedlog Vlade Republike Srpske.
5. Savanovic Mirko, iz Kostajnice, radnik "Famok"-a na Skupstini akcionara izabran na prijedlog investicionog fonda "Bors Invest"

Milijevic Ranko je izbaran za presjednika Upravog odbora a Babic Mico za njegova zamjenika.


U skladu sa Uredbom o nacinu konstituisanja novih organa upravljanja i nacina rada preduzeca u kojima je izvrsena prodaja drzavnog kapitala, Upravni odbor je za direktora akcionarskog drustva imenovao i postavio dosadasnjeg direktora "Famok"-a inzinjera Palija Djuru.


Prijava promjene vlasnistva i organizacione promjene podnesena je Regisarskom sudu a upis promjene izvrsice se do 01.avgusta. 2001. godine.

ZDP "FAMOK"  nastavio je sa izlaganjem svojih proizvoda na sajmovima ucescem na banjaluckom i zagrebackom sajmu. Na 5. medjunarodnom sajmu elektro-masinske industrije DEMI 2001. odrzanom krajem aprila u Banja Luci  Famok osvaja prestiznu nagradu 'Zlatni Kolaz' za dostignuca u masinskoj industriji.

 

 Sajmovi na kojima je "Famok", kao izlagac, bio prisutan 2003.god. su:
  - GRAMES , BANJA LUKA
  - SAJAM TEHNIKE , BEOGRAD
  - PROLJETNI POLJOPRIVREDNI SAJAM , NOVI SAD
  - INTERKLIMA , SARAJEVO
  - ZEPS , ZENICA 

 


 

 


(18.10.2004 18:58:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.