Verzija za printanje Bosanska Kostajnica/Firme
FORESTA:Furnir za japanski namještaj

Kako se od male porodične radionice, radom i zalaganjem, može doći do perspektivnog preduzeća najbolje potvrđuju vlasnici drvoprerađivačke firme "Foresta" iz Kostajnice, Svetozar i Veljko Stanisavljević.

foresta

Kada su prije deset godina počeli sa izgradnjom pogona za proizvodnju sječenog furnira i građe, nisu ni slutili da će porodični biznis prerasti u danas već veliko izvozno preduzeće. Kako je vrijeme odmicalo, oni su proširivali proizvodne pogone, te povećavali proizvodnju, istovremeno vodeći računa da se posao odvija na savremenim mašinama.

Prvobitna proizvodnja rezane građe ubrzo je upotpunjena sječenim furnirom, za koji su se braća uvjerila da je veoma tražen na tržištu.

- Ispočetka je bilo teško, ali se nismo pokajali. Istina, da bi izvozili na sve probirljivije zapadnoevropsko tržište morali smo imati dobro obučenu radnu snagu i moderne mašine. Iznenadili smo se kada su nam prije nekoliko godina u posjetu došli Japanci. Zainteresovali su se za naše proizvode i počeli smo saradnju. Danas kada bismo samo za njih radili ne bi stigli isporučiti svu robu koja se traži. Međutim, realno procjenjujemo naše mogućnosti i na osnovu toga sklapamo poslove - kaže Svetozar Stanisavljević, jedan od vlasnika i direktor "Foreste".

Pored Japana, oko 90 odsto njihove proizvodnje svoje mjesto našlo je i u Španiji, Austriji, Švedskoj, Italiji i Njemačkoj. Zavidnu konkurentnost na inostranim tržištima garantuju kvalitetom i poštovanjem rokova isporuke.

- Imamo mladu radnu snagu, čiji je prosjek godina 26. Sve su to vrijedni radnici. S druge strane, svjesni smo da bez kvaliteta ne možemo u svijet. Taj moto daje nam nadu da istrajemo i da razmišljamo i o povećanju proizvodnje - kaže Stanisavljević koji ne isključuje ni pomoć države, koja treba da pomogne izvoznicima.

- Mislim da privredi koja radi treba veoma malo podsticaja da napravi znatno bolji rezultat. Posebno je to važno za nas izvoznike. Neophodno je mnogo više razumijevanja od strane resornog ministarstva. Istina, vidljivi su pomaci iz godine u godinu ali još više treba raditi na poboljšanju uslova privređivanja. Najbitnije je da se zadrži sadašnja proizvodnja, što bi za nas bio veliki uspjeh. S ekonomskom krizom, stigao je i opravdan strah od raskidanja ugovora o saradnji s našim kooperantima.

Ali prijatno smo iznenađeni kada su stigle ponude o nastavku saradnje s većinom naših inopartnera - rekao je Stanisavljević.

U "Foresti" je trenutno zaposleno 60 radnika, a u planu je da se taj broj poveća. Dogradnjom proizvodnih pogona zaokružen je ciklus proizvodnje, od trupca do gotovog furnira i rezane građe, te drugih elemenata. Dobru saradnju imaju i s JPŠ "Šume Srpske", od kojih u najvećem procentu obezbijeđuju sirovinu.

(fokus)


(24.11.2009 08:53:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.