Verzija za printanje Bosanska Kostajnica/AZIZIJA - BK
Ahmedija, vjerska kapa

Ahmedija, vjerska kapa islamske uleme, dobila je ime po Ahmedu, što je jedno od imena posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Na području Balkana, ahmediju čini crveni fes, omotan slojevitim bijelim platnom, odnosno sarukom. Bijela ahmedija simbol je čistote i poštenja.

Tradicionalno motanje ahmedija zahtjeva puno vremena, strpljenja i truda dok se to složi. Motanje jedne ahmedije traje po četiri, pet sati dok je samo za kićanku potrebno 2 sata da bi se napravila.

Postoji četiri, pet načina motanja ahmedije. Za određeni rang u Islamskoj zajednici ahmedija treba biti veća i reprezentativnija. Primjera radi, imamske ahmedije čini tri do četiri metra platna, dok ahmediju za reisu-l-ulemu čini i do 12 metara platna.

Ahmedija, kada se uprlja, platno se skine, otkuha, ispegla i ponovo mota. Moguće ju je nositi onoliko dugo dok se ne isprlja, dok se fes pravi po mjerama i može trajati dugo vremena.

Adnan Dučić je sačuvao zaboravljeni zanat i jedini u Sarajevu zna smotati ahmediju. Dučić se sarukom počeo baviti jer je, kako kaže, uočio nedostatka kvalitetnih ahmedija na tržištu. Kada su ih ljudi počeli primjećivati na njemu i tražiti za sebe, prihvatio je to kao svoj posao.
Photo:Anadolija


Profil stranice www.bosanska-kostajnica.com na FB:

(13.08.2012 00:07:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.