Verzija za printanje Lokalna politika/Političke stranke
Drago Bundalo: Saopštenje SDS-a povodom realizacije KFW projekta

BundaloNa sjednici Skupštine opštine Kostajnica, koja je održana 16. jula 2012, pored ostalih tačaka dnevnog reda, raspravljalo se o informaciji načelnika u vezi sa realizacijom KFW projekta na području naše opštine. Poslije ove rasprave postalo je sasvim jasno da aktuelno opštinsko rukovodstvo nije bilo u stanju da ozbiljno, stručno i pošteno realizuje tako značajan projekat te je u cilju ostvarenja ličnih interesa pojedinaca iz izvršne vlasti pribjegavalo raznim malverzacijama u toku realizacije projekta.

Zbog toga je usvojeni projekat nestručno izmjenjen i prilagođen privatnim interesima što je prouzrokovalo cijeli niz poteškoća KFW-u i izvođaču radova, a opština Kostajnica, kao implementator, dobila veoma loše ocjene kod međunarodnih institucija. Zbog svega ovoga je značajan dio sredstava, koji su kao grant odobreni u ovom projektu, izgubljen, a postoji velika vjerovatnoća da se zbog pokušaja Opštine da od KFW-a i izvođača otme dio sredstava, projekat uopšte ne završi, što bi stvorilo nepopravljivo lošu sliku o opštini Kostajnica kod fondova Evropske unije.

Neodgovorno ponašanje opštinske vlasti stvorilo je velike poteškoće i lokalnim poduzetnicima jer su ušli u poslovne odnose sa izvođačem radova, vjerujući da iza projekta stoji Opština, a izvođači radova im sada ne plaćaju račune jer ni sami ne mogu naplatiti svoja potraživanja od KFW-a jer projekat, zbog raznih malverzacija opštinske vlasti, nije moguće završiti. Opštinski odbor SDS Kostajnica poziva opštinsku vlast da prestane sa malverzacijama i zloupotrebama i da se pristupi hitnom završetku projekta u skladu sa zakonom i utvrđenim propozicijama kako bi se izbjegle daljnje štete za opštinu Kostajnica i građane.


Predsjednik OO SDS-a,
Drago Bundalo s.r.


(21.07.2012 05:48:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.