Verzija za printanje Kolumne/Hido
U žiži - deficit!!

Održana je sjednica Skupštine opštine sa koje treba izdvojiti informaciju o izvršenju budžeta.Došli smo do saznanja da je opština blizu 250.000 hiljada KM u deficitu,što otprilike iznosi trinaest posto od ukupno predviđenog budžeta.Do kraja godine deficit bi mogao preći i tristo hiljada.Načelnik se nada da će dio tog deficita pokriti vlada, a dio iz kreditnih sredstava.

Imali smo i najavu DNZ BIH da će podići krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Petra Borojevića, zbog navodno potpisane odluke o dodjeli nekih novčanih sredstava komunalnom bez znanja skupštine (pisem navodno jer moram priznati da nisam vidio tu nezakonitu odluku.Naglašavam da se u izvještaju budzeta na rashodovnoj strani stvarno gubi trag svoti od 133.000KM i da već drugu sjednicu skupštine odbijaju reći gdje su te pare)

Zahtjev načelnika i Komunalnog da se ograniči rad tržnice od 8 do 16 sati je odbijen i usvojeno je isto radno vrijeme kao i za sve druge trgovačke objekte. Ovo je bilo prvi put da i odbornici vladajućih stranaka glasaju kontra prijedloga načelnika, najvjerovatnije su popustili usljed peticije koju su im uputili vlasnici štandova na pijaci.U ovoj priči mi nije jasno zbog čega sad ograničenje radnog vremena i šta se tačno krije iza tog.

I na kraju, pod ostalim pitanjima, moram istaći nastup Ismeta Bosnića u kom je podnio izvještaj u vezi ovih zadnjih donacija u građevinskom materijalu. I u tom je izvještaju uglavnom napao opštinsko rukovodstvo SzaBIH da su htjeli donacije djeliti po političkoj osnovi.Rekao je da se na njega vršio pritisak od ministra Halilovića pa sve do ovih iz opštinskog rukovodstva SzaBIH da se donacija dodjeli određenim ljudima iz te stranke.Prozvao je mnoge ljude imenom i prezimenom ali ja nebi nabrajao te ljude. Mislim da nije korektno da ih prozivam. Uglavnom, po njegovoj priči najveći krivci za zastoj u donacijama je rukovodstvo SzaBIH.Na sve to Podinović mu je odgovorio kontraoptužbama s tim da je istakao da se on lično nije petljao u dodijelu tih donacija.Jedino sto je u toj čitavoj priči bitno je da bi ministarstvo trebalo poslati svoju komisiju da ona napravi rang listu.
Na moje pitanje da li je donacija propala nije znao odgovor.

To je uglavnom je bilo interesantno na današnjoj skupštini.

Hido

(2.12.2009 10:19:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.