Bosanska Kostajnica Forum Index Bosanska Kostajnica
Bosanska Kostajnica online forum
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Prijavite se kako biste provjerili Vaše privatne porukePrijavite se kako biste provjerili Vaše privatne poruke   Log inLog in 

Hido: U žiži...
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
 
Postavi novu temu   Odgovori na temu    Bosanska Kostajnica Forum Index -> Kolumne
Pogledajte prethodnu temu :: Pogledajte sljedeću temu  
Autor Poruka
Administrator
Site Admin


Član od: 16 Dec 2003
Komentari: 1893

KomentarUpisano: Sri Dec 02, 2009 7:26 pm    Naslov komentara: Hido: U žiži... Citiraj ovaj komentar

Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Administrator
Site Admin


Član od: 16 Dec 2003
Komentari: 1893

KomentarUpisano: Sri Dec 02, 2009 7:27 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

U žiži - deficit!!

Održana je sjednica Skupštine opštine sa koje treba izdvojiti informaciju o izvršenju budžeta.Došli smo do saznanja da je opština blizu 250.000 hiljada KM u deficitu,što otprilike iznosi trinaest posto od ukupno predviđenog budžeta.Do kraja godine deficit bi mogao preći i tristo hiljada.Načelnik se nada da će dio tog deficita pokriti vlada, a dio iz kreditnih sredstava.

Imali smo i najavu DNZ BIH da će podići krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Petra Borojevića, zbog navodno potpisane odluke o dodjeli nekih novčanih sredstava komunalnom bez znanja skupštine (pisem navodno jer moram priznati da nisam vidio tu nezakonitu odluku.Naglašavam da se u izvještaju budzeta na rashodovnoj strani stvarno gubi trag svoti od 133.000KM i da već drugu sjednicu skupštine odbijaju reći gdje su te pare)

Zahtjev načelnika i Komunalnog da se ograniči rad tržnice od 8 do 16 sati je odbijen i usvojeno je isto radno vrijeme kao i za sve druge trgovačke objekte. Ovo je bilo prvi put da i odbornici vladajućih stranaka glasaju kontra prijedloga načelnika, najvjerovatnije su popustili usljed peticije koju su im uputili vlasnici štandova na pijaci.U ovoj priči mi nije jasno zbog čega sad ograničenje radnog vremena i šta se tačno krije iza tog.

I na kraju, pod ostalim pitanjima, moram istaći nastup Ismeta Bosnića u kom je podnio izvještaj u vezi ovih zadnjih donacija u građevinskom materijalu. I u tom je izvještaju uglavnom napao opštinsko rukovodstvo SzaBIH da su htjeli donacije djeliti po političkoj osnovi.Rekao je da se na njega vršio pritisak od ministra Halilovića pa sve do ovih iz opštinskog rukovodstva SzaBIH da se donacija dodjeli određenim ljudima iz te stranke.Prozvao je mnoge ljude imenom i prezimenom ali ja nebi nabrajao te ljude. Mislim da nije korektno da ih prozivam. Uglavnom, po njegovoj priči najveći krivci za zastoj u donacijama je rukovodstvo SzaBIH.Na sve to Podinović mu je odgovorio kontraoptužbama s tim da je istakao da se on lično nije petljao u dodijelu tih donacija.Jedino sto je u toj čitavoj priči bitno je da bi ministarstvo trebalo poslati svoju komisiju da ona napravi rang listu.
Na moje pitanje da li je donacija propala nije znao odgovor.

To je uglavnom je bilo interesantno na današnjoj skupštini.


Kolumna: Hido
http://www.bosanska-kostajnica.com/index.php?k=12&p=59&t=1291
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Administrator
Site Admin


Član od: 16 Dec 2003
Komentari: 1893

KomentarUpisano: Pon Dec 14, 2009 12:00 pm    Naslov komentara: U žiži - Citiraj ovaj komentar

U žiži - XI redovna sjednica SO Kostajnica

Predsjednik SO Kostajnica Petar Borojević zakazao je jedanaestu redovnu sjednicu skupštine. Sjednica će se održati u utorak 15.12.2009.

Najvažnija tačka dnevnog reda je razmatranje i usvajanje budžeta opštine Kostajnica za 2010 godinu. Prijedlog budžeta za 2010. iznosi 1.929.670,00 sto je za 30.680,00 KM manje u odnosu na usvojeni rebalans za 2009, ili za 228.930,00 KM za usvojeni budžet za 2009 godinu.

Najznačajnija stavka u prijedlogu budžeta su tekući troškovi koji iznose 1.630.730,00 KM. Od toga 649.435,00 odlazi na plate zaposlenih, 64.345,00 KM na poreze i doprinose na ostala lična primanja, dok na troškove materijala i usluga opština planira potrošiti 343.800,00 KM.

Zanimljivo je da za stavku "podsticajna sredstva za razvoj za 2010" nije izdvojeno ništa tako da načelnikova priča o podsticaju razvoja privrede i poljoprivrede pada u vodu.

Od ostalih tačaka treba izdvojiti razmatranje informacije o konačnom izvještaju o realizaciji GOV-WADE projekta i razmatranje i usvajanje prijedloga operativnog plana-godišnjeg plana implementacije strateškog plana za vode i okolišnu sanitaciju za 2010 godinu.

Tekst:
Budimlić Vahidin


http://www.bosanska-kostajnica.com/index.php?k=12&p=59&t=1295


*
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sri Dec 16, 2009 2:25 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Na jedanaestoj redovnoj sjednici skupstine opstine Kostajnica, odrzanoj u utorak 15.12.2009. godine prijedlog budzeta za 2010 godinu nije dobio potrebnu vecinu u skupstini, tako da ce u narednom periodu opstina Kostajnica imati privremeno financiranje koje najmanje moze trajati tri mjeseca ,a najduze do 30.06.2010 i u tom periodu nacelnik mora pripremiti novi prijedlog budzeta.
U samoj raspravi u vezi budzeta, na dati prijedlog prigovore su uputili odbornici iz opozicionih stranaka SDP BIH, PDP, SDS i DNZ BIH. Uglavnom prigovori su bili upuceni na visoka odvajanja za place opstinara, visoke matrijalne troskove kao sto su troskovi za telefon u iznosu od 22000,00 KM, na odredjena nepotrebna izdvajanja za neke strucne usluge u iznosu od 42.000,00 KM s obzirom da u opstini imamo zaposlena tri savjetnika ili za usluge racunovodstva, a imao zaposlene u opstini racunovodstvene radnike sa svim potrebnim licencama.Opozicija je takodjer trazila smanjenje place funkcionerima za petnaest posto odnosno koliko su smanjene plate na entitetskom nivou sto je ujedno i preporuka vlade RS da se uradi i u opstinama.
Trazeno je da se i neke stavke usklade sa odlukama skupstine opstine koje su donesene u ranijem periodu.
Od strane opozicije je bilo i prigovora na odredjene stavke u prihodima gdje su ocjenili da su neki od predvidjenih prihoda neostvarivi.
Posebno su naglasene cinjenice da neji nista predvideno za podsticaj razvoja privrede i poljoprivrede i trazeno je od nacelnika da ispostuje svoja predizborna obecanja, a to su da ce za razvoj privrede biti izdvojeno pet posto budzeta i za razvoj poljoprivrede takodjer pet posto budzeta.
Nacelnik nije prihvatio niti jedan prijedlog opozicije vec je ostao pri stavu da treba prihvatiti ovako predlozen budzet bez ikakvih promjena, i nije odgovorio na neka konkretna pitanja koja su mu pstavili odbornici opozicionih partija.
Za prijedlog budzeta su glasali SNSD, SP, SDA i SzaBIH, dok su protiv bili SDS i PDP, suzdrzani SDPBIH, DNS i DNZBIH.
Zanimljivo je da niko od odbornika stranaka koje su u vlasti nije diskutavao o budzetu niti je pokusao braniti stavove nacelnika.
Iz nacelnikove diskusije bi istakao cinjenicu da je najavio u narednom periodu da ce ici na usvajanje regulacionih planova blok1 i blok3 i ujedno je najavio da ce ubrzo krenuti sa otkupom zemljista u bloku3 ,pojas oko novo izgradjene zaobilaznice ispod ulice Omladinske tkz industrijska zona.
Jos smo i saznali da u narednoj godini opstina Kostajnica nece moci racunati na grantove vlade Republike Srpske za pomoc opstinama, zbog vladinog aranzmana sa MMF-om.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sri Dec 23, 2009 3:46 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Predsjednik SO Kostajnica Petar Borojevic zakazao je 12 redovnu sjednicu skupstine u utorak 29.12.2009. godine.
Ponovo je na dnevni red stavljen prijedlog budzeta za 2010 u istom obliku koji je SO odbila na jedanaestoj sjednici. Postavlja se pitanje da li nacelnik moze ponovo dati isti budzet na usvajanje jer po zakonu o budzetskom sistemu Republike Srpske SO budzet mora usvojiti najkasnije do 15.12. za narednu godinu, do 24. 12. mora se dostaviti ministarstvu financija (clan 20) i ti rokovi prestavljaju krajnje rokove u budzetskom kalendaru u protivnom se mora primjeniti clan34 istog zakona koji govori o privremenom finaciranju po kojem skupstina mora donjeti odluku o privremenom financiranju i u roku od sest mjeseci usvojiti budzet. Jedna grupa stranaka iz opozicije (SDPBIH ,PDP i DNZBIH) je napravila zajednicki prijedlog amandmana na budzet po kojem bi trebalo da dodje rashoda u dvije stavke i to u stavkama 611100 bruto plate i u stavci 611220 ostale naknade.To bi smanjenje bilo u visini od 235000,00 KM i to za izdvajanja za plate bi smanjili za 200000,00 KM (tako da bi izdvajanje za plate bilo za nekih 10% vece nego sto je to bilo za 2008 godinu) dok bi 35000,00KM smanjili stavku ostale naknade za koju iskreno ni neznam sta znaci.
Uz ovu odluku bi trebali podnjeti i zahtjev za smanjenje plata funkcionerima i savjetnicima u opstini za sto imamo i saglasnost ministra financija RS.
Ta sredstva bi trebalo bi po nama rasporediti na sljedece stavke: pomoc za odrzivi povratak 20000,00KM (u prijedlogu budzeta nacelnik za povratnike nije odvojio nista), subvencije za gradsku klaonicu 35000,00KM, sredstva za poljoprivredu-udruzenja i zadruge 20000,00KM, za poljoprivredu-individualni sektor 50000,00KM, za Dom Zdravlja po ranijoj odluci SO 32000,00KM. Povecati pomoc vjerskim organizacijama sa tri na trinaest hiljada, FK Partizanu povecati sa 17600,00 na 23600,00KM i Karate Klubu povecati sa 3300,00 na 5300,00KM.Za naknade za topli obrok pripravnicima 28000,00 KM jer po zakonu pripravnici imaju pravo primati naknadu za topli obrok, a ne ko dosad da ih iskoristavaju.Pomoc srednjoj skoli 10000,00KM. Povecati izdvajanja udruzenju penzionera,SUBNOR-u,i udruzenjima povratnika i povecati stipendije za 7000,00KM. Mislim da je uvazavanje naseg amandmana najlaksi nacin izlaska iz ove trenutne situacije.
Od jos tacaka dnevnog reda bi trebalo izdvojiti rebalans budzeta za 2009. godinu(gdje se nadam da cemo dobiti odgovor na ranije neka postavljena pitanja u vezi utrosenih sredstava), zatim imenivanje direktora Biblioteke i nadzornog odbora Komunalnog.Zatim odluka o izmjeni i dopuni regulacionog plana bloka1 po koji bi mogao da izazove dosta burnu raspravu jer po tom planu vlast planira da rusi odredjen broj kuca, i po treci put dopunu odluke o kreditnom zaduzenju od 30.12.2008., najvjerovatnije zbog neke greske prilikom ranijeg pisanja odluke.
N dnevnom redu ce se naci jos nacrt odluke o nazivu novih ulica i ulica koja do sad nisu imale naziv na podrucju opstine.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Pet Dec 25, 2009 7:12 pm    Naslov komentara: Saopstenje za javnost Citiraj ovaj komentar

Opstinski odbor SDPBIH Kostajnica uputio je inicijativu nacelniku opstine da u prijdlog budzeta za 2010 godinu predvidi smanjenje plta funkcionera opstine do 40%, a u skladu sa preporukama ministarstva za lokalnu upravu RS i praksom u vladi RS.Smatramo da bi to bio narmalan doprinos funkcionera sa najvisim primanjima u opstini, u ovakvim ekonomskim prilikama.
Opstinska organizacija SDP smatra inace da je aktuelni prijedlog budzeta opstine za 2010 godinu potrebno bitno dograditi kako bi se otklonile ozbiljne disproporcije koje su ocite.Naime predlozena sredstva za place radnicima u opstinskoj upravi, te sredstve za funkcionere SO-e,sa doprinosima i materijalnim troskovima predlozene su u iznosima koji u potpunosti zahvataju sve poreske prihodekoji se planiraju, i cak zahvataju i namjenska sredstva.Usvajanjem ovakvih rjesenja u budzetu uvodi se praksa financijskog poslovanja u opstini koja je nezakonita.Na taj nacin, zbog enormnog povecanja zaposlenih u opstinskoj upravi dovodi se u pitanjepotrebna uravnotezenost budzeta,a time i financiranje odredjenih djelatnosti koje nemogu da se odrze bez financijske pomoci opstine,a koje su znacajne za gradjane.Nazalost uvodi se praksa da se potpuni financijski kapaciteti opstine podredjuju potrbama iskljucivo administracije.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Pet Dec 25, 2009 7:48 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Zamoljen sam od prestavnika "Udruzenja gradjana i povratnika" da postavim sljedece saopstenje.Inace ovo saopstenje je emotovano na Radio Kostajnici 25.12.2009.

U povodu pisma koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH proslijedilo nasem udruzenju, u kojem je nacelnik opstine predlozio prenamjenu odobrenih sredstava za obnovu stambenih jedinica povratnika vrijednu 250000 maraka, Udruzenje saopstava da se ogradjuje od ovog jednostranog i neprincipijelnog akta nacelnika opstine.
Sredstva iz donacuije koja su jos tokom prosle godine odobrena povratnicima za obnovu kuca i za koja su se prijavila 72 povratnika i u prosjeku potrsili po 50 maraka na ime troskova za podnosenje zahtjeva, sada nacelnik opstine i njegovi savjetnici zele da usmjere po privatnoj zelji.
Posto se nacelnik opstine nije konsultirao po pitanju prenamjene sredstava za obnovu kuca sa predstavnicima Udruzenja, a ovakvu aktivnost nije mu odobrila ni Skupstina opstine smatramo da se u ovom slucaju radi o samovoljnom cinu nacelnika opstine, kojim se onemogucava realizacija Aneksa 7. iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Udruzenje nema nista protiv da opstina iz sredstava svojih kredita donira povratnike motokultivatorima, kosilicama,kravama ,ovcama plastenicima , stalama, ali ne prihvatamo da na racun obnove kuca neko zaradjuje politicke poene.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sub Dec 26, 2009 11:44 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Sljedeci tekst je pismo koje je "Udruzenje grdjana i povratnika" Kostajnica uputilo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

U povodu pisma koje je Nacelnik opstine 18.12.2009. godine uputio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, u kome Nacelnik opstine predlaza prenamjenu odobrenih sredstava za obnovu stambenih jedinica povratnika vrijednu 250000,00 KM,"Udruzenje gradjana i povratnika" Kotajnica ovim putem Vas obavjestava da se ogradjuje od ovog jednostranog i neprincipijalnog akta nacelnika opstine.
Sredstva iz donacije koja su tokom prosle godine odobrena povratnicima za obnovu kuca , i za koje su se prijavila 72 povratnika i uplatili svaki po 50 maraka na ime troskova za podnosenje prijave za podnosenje zahtjeva, sada nacelnik opstine i njegovi savjetnici zele da preusmjere na nacin koji nema veze sa projektom ZP08, uz netacnu konstantaciju da je pitanje stambenog zbrinjavanja povratnicke populacije rijeseno.
Posto se nacelnik opstine nije konsultirao po pitanju prenamjene sredstava za obnovu kuca sa predstavnicima Udruzenja povratnika,a ovakvu aktivnost nije mu odobrila ni Skupstina opstine, smatramo da se u ovom slucaju radi o samovoljnom cinu nacelnika opstine kojim se onemogucava realizacija Aneksa 7. iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog cega cemo biti prinudjeni obavijestiti i Drzavnu agenciju za istrage i zastitu.
Udruzenje nema nista protiv da opstina iz svojih sredstava donira povratnike sa motokultivatorima, kosilicama, balirkama, kravama, ovcama, plastenicima ali ne prihvatamo da na racun obnove kuca za povratnike neko zaradjuje politicke poene, a istovremeno u prijedlogu budzeta opstine za 2010. godinu nije predvidio ni jednog pfeninga za povratnike.
Uz uvjerenje da ce Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uvidjeti opstrukciju opstine Kostajnica prema nama povratnicima i da ce se onemoguciti jos jedan pokusaj zloupotrebe povratnicke populacije, a po ovom pitanju nas predstavnik je govorio i na Skupstini Unije za odrziv povratak i integraciju u BiH 4.11.2009. godine.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sri Dec 30, 2009 1:47 am    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Na dvanaestoj redovnoj sjednici skupstine opstine Kostajnica odrzanoj 29.12.2009. godine usvojen je budzet za 2010. godinu.
Prije samog pocetka sjednice nacelnik je shvativsi da za predlozeni rebalans nece uspjeti obezbjediti skupstinsku vecinu skida prijedlog rebalansa sa dnevnog reda.
Sam pocetak sjednice obiljezila je zastoka diskusija u vezi dnevnog reda gdje je odbornik DNABIH trazio skidanje s dnevnog reda tacke o promjeni odluke o kreditnom zaduzenju, dok je odbornik SDA trazio da se skine odluka o imenovanju nadzornog odbora Komunalnog i da skupstina imenuje vrsioca duznosti diraktora.S obzirom da je nacelnik odbio i prijedlog DNZ,a i prijedlog SDA, gospodin Bosnic je demonstrativnu napustio skupstinu, medjutim ubrzo se predomislio i vratio nazad u skupstinu, mada mislimda je trebao ostati principijalan kod svojih stavova.
Rasprava o budzetu je pocela iznosenjem amandmana DNS-a i zajednickih amandmana DNZBIH, PDP i SDPBIH, poslije cega je nacelnik zatrazio pauzu na kojoj je prvo probao nametnuti neki svoj zakljucak zakljucak ali da se budzet nemjenja sto je odbijeno da bi onda probao od odbornika do odbornika pojedinacno ubjediti da glasaju za budzet i uporno je odbijao mogucnost uvazavanja amandmana da bi na nastavak sjednice krenuli bez dogovora. U nastavku sjednice nacelnik je na opste iznenadjenje prihvatio amandmane DNS, najvjerovatnije shvativsi da mu je to jedini izlaz iz ove situacije i da su po njega prihvatljiviji amandmani DNS nego amandmani grupe stranaka u kojima je i trazeno smanjenje place funkcionera i odbornika za 40%.
DNS je uputio sljedece amandmane: stavku 611000 (plate i naknade) umanjiti za 65000KM i preraspodjeliti u stavku 614200 za razvoj poljoprivrede.
Stavku 613930 strucne usluge umanjiti za 30000KM i rasporediti na stavke 611240 18000KM i 614200 12000KM
Stavku 611220 ostalenaknade umanjiti za 29000KM i rasporediti za subvenciju za nova zaposljavanja.
Poslije prihvatanja amandmana od strane nacelnika za budzet je glasalo devet odbornika i to odbornici SNSD-a,SP-a, SDA,SzaBIH i DNS-a, suzdrzani su bili odbornici SDS-a, PDP-a, DNZ-a, dok je SDP bio protiv.
Sljedeca bitna tacka je bila odluka o izmjeni i dopuni odluke o kreditnom zaduzenju gdje je u raspravi nacelnik optuzen za odredjene nezakonite radnje zbog cinjenice da je prvo sklopio poslove i utrosio kreditna sredstva koja su bila namjenjena za druge projekte pa tek onda trazi pristanak SO za prelokaciju tih sredstava i da zbog toga moze biti podnesena krivicna prijava protiv nacelnika bez obzira da li ce biti usvojena ova odluka.Nacelnik zbog ovakvih optuzbi ,a i da sprjeci dalju raspravu povlaci ovaj prijedlog.
Sljedeca tacka ili tacke su bile imenovanje direktora biblioteke koje je dobilo jednoglasno podrsku, dok imenovanje nadzornih odbora Banijaprometa i Komunalnog nije dobilo skupstinsku podrsku. Kod komunalnog je trazeno da se imenuje vd direktor jer je gospodin Valjevac podnjeo neopozivu ostavku medjutim ni tu nije doslo do usaglasavanja stavova.
Sljedeca bitna tacka je bila izmjena plana blok1 protiv kojeg je 90% gradjana koji zive u tom dijelu potpisalo peticiju zbog cinjenice da je predvidjeno rusenje blizu 60 objekata.Nacelnik je u uvodnom djelu rekao da su ovi gradjani izmanipulisani i da to nije tacno da nece biti rusenja da bi poslije moje diskusije u kojo sam naznacio tacno postojece objekte koje po ovom planu treba srusiti radnik administrativne sluzbe inace zaduzen za te poslove u opstini koji je vrsio prezentaciju plana priznao je da odredjeni objekti bi mogli biti sruseni po ovom planu ali da je on protiv rusenja i kako on ima troje djece i da planira i dalje da zivi u Kostajnici.
Dok je nacelnikovo objasnjenje da nece biti rusenja i da su oni to predvidjeli cisto reda radi bilo toliko neuvjerlji da mislim da ni sam sebe nije uspio uvjeriti u svoje rijeci. Iznjeo je toliko kotradiktornih informacija i par puta uspio da svoje izrecene tvrdnje demantira vec u sljedecoj recenici.Prva laz je ta da gradjani u toku javne rasprave nisu dostavili primjedbe na regulacini plan, mada nam je nacelnik u skupstinskim materijalima dostavio i primjedbe gradjana iz javne rasprave, sljedeca laz je bila da je imao u toku javne rasprave sastanak sa vlasnicima tih parcela u vezi njihovih primjedbih na plan. Istine jest da je imao sastanke sa tim ljudima ali kad je vec prosla javna rasprava i na sastanku nije bilo ni govora o regulacionom planu vec je pokusao uz razne prijetnje i ucjene pokusao da otkupi zemljiste od njih i to ispod minimalne cjene koju je prije tri godine usvojila SO i to na prijedlog odbornika SNSD-a Milanka Dejanovica, te prijetnje je ponovio i na skupstini. Ujedno smo doznali i da je vec dogovorio sa nekom firmom iz Bosanske Gradiske da oni grade novopredvidjene objekte a da ce opstina otkupiti zemljiste. Kad uzmem u obzir na koji nacin nacelnik pokusava oteti zemljiste od ljudi mislim da njegove tvrdnje da nece rusiti objekte koji su predvidjeni za rusenje ne stoje i mislim da bi po usvajanju plana krenuo odmah u otkup tih objekata po istom sistemu po kojem otkupljuje i zemljiste.Nisam uspio replicirati ove njegove teze jer je odmah poslije svog izlaganja zatrazio pauzu da bi potom povukao ovaj prijedlog.
Pod ostalim pitanjima SDPBIH i SDA su zajedno pokrenuli inicijativu da opstina uputi zahtjev za naknadu nematrijalne stete Bosnjacima koji su bili pripadnici radnog voda.Prije par dana skupstina RS je donjela odluku o produzenju roka za podnosenje zahtjeva za naknadu materijalne i nematerijalne stete, a s obzirom da opstina ima spisak pripadnika radnog voda nebi trebalo biti problema za podnosenje ovog zahtjeva.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sub Jan 02, 2010 10:50 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Nacelnikov program mjera za ublazavanje ekonomske krize po svemu sudeci dozivio je potpuni kolaps. Ulaganje u razvojne projekte koje je najavljivao nacelnik u 2009 godini je ostalo samo mrtvo slovo na papiru,kao i pet miliona maraka koje je po nacelnikovoj prici sa pocetka godine vlada RS trebala uloziti u Kostajnicu.KFW projekat kasni mada je nacelnik najavljivao pocetak radova najkasnije do pocetka dvanaestog mjeseca.Mada nas je nacelnik na jednoj od zadnjih skupstina da smo protiv njega zato sto je on uspjesan i zato sto vidimo investicije na sve strane moram priznati da ja bas i ne vidim te tolike investicije koje vidi nacelnik.Jedina ozbiljnija investicija koju je gospodin Colic pokrenuo u Kostajnici je renoviranje zgrade opstine.U prosloj godini izostala je i podrska opstine poljoprivrednim proizvodjacima mada je u budzetu na pocetku godine bilo predvidjeno 120000,00 KM za tu svrhu, kao i sto je izostala podrska opstine u zaposljavanju i samozaposljavanju.Sto se tice otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja broja nezaposlenih tu je slika vise nego katastrofalna.Broj prijavljenih na birou na kraju ove godine porastao je za 12% u odnosu na broj koji je bio na kraju prosle godine, tacnije sa proslogodisnjih 917 popeo se na 1029, ili ako pricamo samo o onima koji aktivno traze posao (jer kad nacelnik prica o stanju na birou uzima samo tu cifru) statistika je jos nepovoljnija jer broj takvih je porastao za vise od 15% tacnije sa kraja prosle godine sa 613 povecao se na 711 na kraju ove godine s tim da se moze ocekivati porast nezaposlenih i u januaru jer je nacelnik najavio otpustanje svih nepodobnih radnika iz opstine, tacnije svih onih koji su bliski PDP, SDS, SDPBIH i DNZBIH.
Mislim i da najveci pesimisti nisu mogli ocekivati ovako "uspjesnu" prvu godinu vladavine SNSD-a u Kostajnici.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Pon Jan 25, 2010 10:11 am    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

U organizaciji FSA SDP BiH i OOSDP i FSA Kostajnica održana je u subotu, 23.1.2010. aktivnost pod simboličnim nazivom “Otvoreni razgovori sa radnicima”. Ovo je prva aktivnost u seriji od planiranih petnaest koju će održati FSA SDP diljem BIH, prezentirajući dosadašnje aktivnosti Foruma i posebno prezentirajući publikaciju “Pravda radnicima sada”. Uvodničarke Besima Borić i Emina Abrahamsdotter su govorile o analizama sabranim u ovoj publikaciji, a koje se tiču oblasti kolektivnog pregovaranja, slobode sindikalnog organiziranja, vijeća uposlenika, zaštite na radu, materinske zaštite, zaštite nezaposlenih osoba i funkcioniranja inspekcija rada.

Veliki broj prisutnih na skupu u Kostajnici pokazao je ogroman interes za ovakav vid komunikacije i posebno pohvalio SDP-ovu okrenutost pitanjima radnika i njihovih prava. Najveći dio diskusija odnosio se na zabrane sindikalnog organiziranja, neredovne uplate doprinosa, niska primanja, otpuštanja radnika zbog sindikalne ili nacionalne pripadnosti, probleme povratnika koji su dio radnog vijeka proveli u susjednoj državi i danas ne mogu ostvariti ni penziju niti naći zaposlenje, a često ni ostvariti zdravstvenu zaštitu, kao i niz drugih pitanja.

Potaknuti raspravom, učesnici su otvorili pitanje šta svako pojedinačno može uraditi da se stanje mijenja, a šta mogu uraditi ujedinjenim snagama. Niko ne prihvata postojeće stanje, nikome se ne sviđaju odnosi koji su danas dominantni u BiH i imaju viziju jednog boljeg i pravednijeg društva. Rasprava je završena zaključkom da svaki pojedinac i subject mogu u svom okruženju pokazati aktivitet i odgovornost kako bi se stvari popravljale, a svojim glasom u vrijeme izbora pokazati opredjeljenje za boljim i drugačijim.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sub Jan 30, 2010 2:48 am    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Zbog nedostatka kvoruma danas nije održana 13. redovna sjednica Skupštine opštine Kostajnica. Skupštini su se odazvali tri odbornika SNSD-a i po jedan odbornik iz Socijalističke Partije, Demokratske Narodne Zajednice BIH i Stranke za BIH, dok na skupstinu nisu dosli odborniiSDP, SDS,PDP i po jedan odbornik iz SNSD, SP i SDA.
U daljem djelu teksta cu napisati razloge zbog kojih SDPBIH nije prisustvovao sjednici skupstine ustvari dopis koji smo uputili predsjedniku skupstine i nacelniku opstine u kojem smo obrazlozili nase odbijanje da prisustvujemo sjednici.
Na sjednici opštinskog odbora SDP BiH Kostajnica održanoj dana 28.01.2010 godine ,odlučeno je u vezi
Sazvane sjednice SO-e Kostajnica za dan 29.01.2010 god ,sledeće:

1.Ponuđeni materijali za prijedlog Rebalansa buđžeta za 2009 godinu,nisu dopunjeni sa zahtjevima i prihvaćenim obavezama predlagača,te se imajući u vidu da smo u 2010 godini postavlja se pitanje svrhe usvajanja rebalansa za 2009 godinu.
2.Prijedlog Odluke relokacije kreditnih sredstava ,za već utrošena kreditna sredstva u 2009 godine,je potpuno upitno usvajati retroaktivno ,te predstavlja daljno komplikovanje materije i za samog predlagača,pa predlažemo da se ovo pitanje razrješi Odlukom o utrošku kreditnih sredstava u 2009 god ,u obliku Izvještaja.
3.Dopuna i Izmjena regulacionog plana Blok I i Blok II ,nije popraćena sa konačnom skicom .Najava da će se skica dostaviti na samoj sjednici nije prihvatljiva ,jer se radi o suviše ozbiljnom pitanju koje se nemože sagledati za nekoliko minuta,te tražimo da se zbog toga odgodi SO-e ,te da se dostavi skica prije sjednice najmanje 8 dana kako bi se ista mogla temeljno sagledati i procjeniti u kojoj su mjeri prihvaćeni prijedlozi građana.
4.Pitanje ponovnog imenovanja Nadzornih odbora ,na ovakav način nije u skladu sa Zakonom ,zbog povrede postupka i odbijanja istog na posljednoj Skupštini,te predlažemo da se ide na ponovni postupak.

5.Materijali za tačku 5i 6 nisu kompletni.

Zbog svih ovih okolnosti OO SDP BiH zaključio je da odbornici SDP ne idu na ovu sjednicu ,koja i nije planirana po Programu SO-e,te da zatraži od sazivača i predlagača da istu odgodi i sazove kada sazriju uslovi.
Za sve tačke dnevnog reda u ovakvom stanju , odbornici SDP BiH su zaduženi da glasaju protiv.

Bez obzira sto su odredjene stranke najavile svoj nedolazak ipak sam ocekivao da ce sjednica biti odrzana jer uz osam odbornika koji su "lojalni" nacelniku znalo se da na sjednicu dolazi i odbornik DNZBIH tako da je trebao postojati kvorum. Sta se krije iza nedolaska odbornika iz pozicije neznam, ali je jedno sigurno da jedan od odbornika koji nije dosao vec uveliko vodi intezivne pregovore da promjeni stranu, dok kod drugog je trenutno ispitivanje sukoba interesa od strane republicke komisije za ispitivanje interesa u organima vlasti RS-a, sto uveliko prigovaraju SDP-u sto je uputio prigovor komisiji za sukob interesa, to nam je cak i prigovoreno na sastanku opstinskog odbora SDP, gdje je par clanova odbora potkupljenih od strane SNSD-a probalo da izvrsi jednu vrstu puca u stranci koji se zavrsio potpunim fijaskom tako da je nacelniku Colicu, Minji Jelisavcu i ostaloj ekipi iz SNSD-a vrbovanje bilo uzaludno.
Razlog zbog cega je nacelniku bitno ovladati opstinskim odborom SDP, a ne jednostavno privuci odbornika je taj sto svaka osoba koja zeli da dodje na listu SDP prvo mora potpisati ugovor sa strankom da ce u slucaju da ne postuje odluke organa SDP-a ili da proba napustiti SDP duzan stranci platiti 20000,00 KM kao naknadu za ono sto je SDP potrosio u kampanji za promociju tog kandidata.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Pon Feb 15, 2010 3:50 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Na trinaestoj redovnoj sjednici odbornici Skupštine opštine Kostajnica odrzanoj 12.02.2010. usvojili su drugi rebalans budžeta opštine za 2009. godinu u iznosu od 1.846,460 KM. Savjetnik načelnika opštine Djuro Palija je istakao da je opština u ovom trenutku nelikvidna za iznos od 180 000 KM i da nije realno ocekivati da opstina isplati sve dukove u 2010, pa da je cak moguce da opstina nece uspjeti isplatiti dugove ni u 2011 godini.

Skupština je većinom glasova prihvatila i odluku o izmjeni i dopuni odluke o kreditnom zaduženju prema kojoj se vrši preraspodjela sredstava unutar ukopnog iznosa kredita od 900,000 ,mada je opozicija upozoravala na zakonitost ovakve odluke s obzirom da je vec izvrsena prelokacija tih sredstava i da se trazi donosenje retroaktivno donosenje odluku, ujedno je i zatrazeno da se pribavi saglasnost ministarstva financija i invensticiono razvojne banke RS-a bez cijih se saglasnosti ne bi smjele usvajati ovakve odluke.

Većinom glasova odbornika izabrani su nadzorni odbori u KJP "Komunalno" i JP "Banijeprometa" i usvojena odluka o izmjeni regulacionog plana bloka1 i djela bloka2.
Sama skupstina je pocela sa dosad najduzom raspravom o dnevnom redu gdje je odbornik DNZBIH-a trazio da se u dnevni red uvrsti i tacka u kojoj bi se razmatrali pocinjeni ratni zlocini na podrucju opstine Kostajnica. Za ovaj prijedlog dopune dnevnog reda glasali su SDPBIH i DNZBIH.

Cinjenica da je svojom podrskom odbornik SDPBIH-a Milan Vasic omogucio da prodju gore navedene odluku bez obzira sto je stav opstinskog odbora bio da se te odluke odbiju, sto je i sam priznao na skupstini da glasa kontra odluka svog odbora, takvim potezom on postaje "problem" glavnog odbora SDPBIH koji je i nadlezan za provodjenje ugovora koji ima potpisan sa SDP-om.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Pet Mar 19, 2010 3:34 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Na cetrnaestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Kostajnica usvojen je izvještaj o radu Načelnika opštine i Administrativne službe za 2009.
Skupština je usvojila i Program rada načelnika i administrativne službe za 2010. godinu u kojem je ponovo najavljena teška godina i smanjenje plata opštinskoj administraciji.

Iz opozicije je programu zamjerena nedovoljna socijalna osjetljivost za ugrožene kategorije i neusklađenost sa uvojenim budžetom opštine za 2010. godinu. Usvojena je i odluka o profesionalizaciji potpredsjednika Skupštine i odluku o dodatnim vidovima socijalne zaštite kojom se predviđaju subvencije za odlazak djece na ljetovanje i zimovanje, za nabavku ogrjevnog drveta, udžbenika i lijekova za socijalno ugružene kategorije stanovnitšva u ukupnom iznosu od 5.400,00 KM

Na samom pocetku sjednice dosadasnji odbornik SDPBIH Milan Vasic je dao izjavu da odsad nastupa kao nezavisni odbornik zbog cinjenice da ga je opstinski odbor SDPBIH Kostajnica brisao iz clanstva (na sjednici opstinskog odbora SDPBIH KIostajnica odrzanoj 21.02.2010. godine, opstinski odbor je jednoglasno odlucio da brise Milana Vasica iz clanstva zbog cinjenice da ne postuje odluke opstinskog odbora).
Pod tackom ostala pitanja predsjednik skupstine je spomenuo da ga je skupina gradjana zamolila da procita neko anonimno pismo koje navodno kruzi Kostajnicom i u kojima su po predsjednikovim rijecima prozvani neki ugledni gradjani Kostajnice i svestena lica u vezi nekih desavanja u Kostajnici prije osamnaest godina, ali da su se on i nacelnik usaglasili da se to pismo ne cita na skupstini.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Hido
Registrovani clan


Član od: 21 Okt 2008
Komentari: 33

KomentarUpisano: Sri Mar 31, 2010 8:23 am    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Na petnaestoj redovnoj sjednici Skupstine opstine Kostajnica odbornici su usvojili program razvoja poljoprivrede i podsticajnih mjera u poljoprivredi, uz nacelnikovu konstataciju da ce operativni plan koji ce pratiti program biti izradjen u narednom periodu. Opozicija je najvise kritika na racun programa uputila zbog cinjenice da opstina nije predvidjela podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede u budzetu, i da je ponudjeni program vise analiza sadasnjeg stanja.
Odbornici su upoznati i sa provedenim aktivnostima povodom obiljezavanja dana opstine, 2.4., i informisani o statusu regulacionih planova i najavljeno je da ce se najvjerovatnije na narednoj sjednici ici sa usvajanjem izmjene regulacionog plana bloka3.
Usvojen je i plan razmjestaja privremenog objekta po zahtjevu Nine Slijepca (autopraone, autoradionice), koji ce se nalaziti na lokalitetu bloka1, s cime su i odbornici pozicije , a i aktuelna vlast indirektno priznali da nedavno usvojeni regulacioni plan za blok1 nije napravljen prema stvarnim potrebama gradjana a i stanovnika tog djela Kostajnice i da je nemoguce realizirati usvojeni plan za blok1 s cime su ujedno i priznali da se iza usvajanja planova za blok1 i blok3 kriju neke druge stvari, a ne stvarna zelja da se ljudima vlasnicima tih zemljista omoguci egzistencija na tom prostoru.
Najzucnija rasprava na danasnjoj skupstini je bila na na informaciji o informisanju gradjana Kostajnice gdje su odbornici Socijalisticke partije napali uredjivacku politiku radija zbog cinjenice da se na radiju dopustaju saopstenja za javnost pojedinih politickih partija i nevladinih organizacija u kojima se kritikuje aktuelna vlast , na sto je opozicija odgovorila da vlast, odnosno nacelnik opstine vrsi pritisak na direktora radija da uvede cenzuru i da sprijeci opoziciju da javno iznese svoje stavove,na sto je nacelnik priznao da
pricao sa direktorom radia u vezi tih saopstenja i njihovog emitovanja i da li je radio obavezan njih emitovati, ali da nije trazio uvodjenje cenzure i da ga je direktor upoznao sa pravilima RAK-a po kojima je radio obavezan da objavljuje saopstenja politickih subjekata i nevladinih udruzenja osim u slucaju da se u saopstenju
poziva na nasilje , nacionalnu i vjersku netrpeljivost.
Sto se tice ostalih tacaka jos smo upoznati da je Savjet za bezbjednost opstine Kostajnica za svog predsjednika izabrao zamjenika nacelnika Ostoju Kantara.
Vrati se na vrh
Pogledajte korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prikaži komentare stare:   
Postavi novu temu   Odgovori na temu    Bosanska Kostajnica Forum Index -> Kolumne Vremenska zona GMT + 1 sat
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1 od 2

 
Dalje na:  
Vi ne možete postaviti nove teme na ovaj forum
Vi ne možete pisati komentare na teme na ovom forumu
Vi ne možete obrađivati Vaše komentare na ovom forumu
Vi ne možete izbrisati Vaše komentare na ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketi na ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group